La Fundació Torre-saura dona el tret de sortida a una nova temporada de visites al palau de Cas Comte. L’emblemàtica casa senyorial, al centre històric de Ciutadella, obrirà les portes al públic aquest primer de maig i romandran obertes fins al dia 31 d’octubre. Sis mesos en què turistes i residents a l’illa podran accedir a l’interior per gaudir de la seva riquesa històrica, arquitectònica i patrimonial.
L’horari per aquesta nova temporada serà diferent respecte a l’any passat. Després dels tres darrers anys d’experiència i constatar quines són les franges horàries en què més visites rebia el palau, la Fundació ha optat per fer jornada intensiva, sense tancar al migdia. Així, es podrà visitar de dilluns a divendres entre les 10:30 hores i les 17:30 hores. I els dissabtes de 10:30 hores a 14 hores. Un horari pensat per donar resposta a la creixent demanda dels turistes per visitar espais culturals i històrics de Ciutadella durant el matí i a primera hora del capvespre.
El preu de l’entrada a Cas Comte serà de 7,5 euros. Aquesta serà la tarifa general, però també n’hi haurà una altra de reduïda, amb un preu de 6 euros, per a: jubilats, estudiants, majors de seixanta anys, membres de famílies nombroses i joves d’entre 11 i 18 anys. L’entrada per als infants menors de deu anys serà gratuïta. Pel que fa a les visites guiades, es faran els dimarts, a les 18 hores, a partir del mes de juny. El preu en aquest cas el preu serà de 15 euros. Es poden comprar les entrades anticipades a la pàgina web de la Fundació.
Novetats
Amb l’objectiu de millorar la visita, la Fundació ha incorporat nous espais i elements que donen valor al patrimoni del palau i a la feina que s’està duent a terme per a la seva recuperació i restauració. És una manera, també, d’ampliar-ne els continguts i la informació, i de dotar-la d’un discurs històric més complet.
Obertura i posada a punt d’una nova ala del palau
En aquest sentit, s’ha recuperat i formarà part del recorregut l’oratori original. Un espai privat molt característic de les cases senyorials de l’època i molt integrat en el dia a dia dels nobles, que l’empraven per resar i pregar. Molt a prop, a la mateixa ala, per primera vegada, també es podrà accedir a un tocador o boudoir vestit amb mobles de la prestigiosa Casa Busquets de Barcelona, de principis del segle XX, que va ser utilitzats per l’esposa del cinquè comte de Torre-saura, Pilar de Ponsich, i per la seva filla, Maria Dolors Olives, germana del sisè comte de Torre-saura i anomenada popularment pels ciutadellencs com “la condesita”. S’hi podrà contemplar un armari ple d’objectes de tocador i productes de farmaciola de l’època. A més a més, just al costat, els visitants trobaran un punt de visió alternatiu al conegut com a ‘estudi de la reina’, que ja es podia veure, però des d’una altra sala, amb una perspectiva diferent. És una estança a la qual s’han reproduït els cortinatges que en els seus orígens cobrien els murs de l’habitació, utilitzant l’excepcional sistema original d’ancoratge que encara es conservava.
En conjunt, els tres espais descrits formen part d’una ala molt interessant que, fins ara, no es podia visitar i que han estat preparats i adequats per mostrar-los al públic, aconseguit un aspecte molt fidel a l’original i que s’ha recreat seguint una lògica històrica.
Més vitrines, amb els llibres i documents més representatius de l’arxiu
Per altra banda, durant el recorregut pel palau, s’han afegit una sèrie de vitrines (abans, armaris) amb mostres molt representatives de la biblioteca i de l’arxiu històric i musical del palau.
A la vitrina dedicada a la biblioteca s’hi troben alguns dels exemplars més suggerents i curiosos de la immensa col·lecció de Torre-saura. Medecina, literatura, religió, literatura francesa, novel·la anglesa …, les temàtiques dels llibres que es conserven a l’interior del palau són infinites i revelen les inquietuds intel·lectuals i els gustos literaris dels membres de la família de la casa.
A la resta de vitrines, s’hi troben exposades una selecció de partitures del fons musical, una mostra de documents i arxius relacionats amb la vida administrativa de la família, així com alguns dels seus títols i privilegis. També s’hi han exposat les anomenades cèdules personals (el document d’identitat, DNI, d’aquella època) o invitacions rebudes per assistir a algunes de les festes més importants de l’aristocràcia, com per exemple, a la presentació en societat de Maria del Rosario Cayetana, després Duquesa de Alba.
Selles i ornaments
Finalment, també s’ha obert al públic l’habitació de les selles i guarniments, de la qual s’ha mantingut escrupolosament el seu estat original, tal com ha arribat a l’actualitat, mostrant una rica i completa col·lecció de guarniments, selles i albardes i on també s’exposen les selles i guarniments que els darrers comtes de Torre-saura van utilitzar durant les festes de Sant Joan.